Monday 26 May 2014

Ποδοσφαιρικά Στατιστικά - Είναι ένα απλό αρχείο ή απαραίτητα στοιχεία;

Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους προσέγγισης του ποδοσφαίρου κατ' επέκταση, τόσο από τους διάφορους δημοσιογράφους όσο και από τους fan του αθλήματος αποτελεί η επεξεργασία των στατιστικών ποδοσφαίρου. Θεωρείται κάποιος κανόνας που μπορεί να αφορά τον καθένα που θα προτιμούσε να αρχίσει την μελέτη και επεξεργασία μιας ομάδας ή ενός παίκτη γενικότερα. Βρίσκονται αρκετές σελίδες στο ίντερνετ που έχουν να κάνουν με την διατήρηση τέτοιων δεδομένων που αφορούν το ποδόσφαιρο (π.χ. www.insports.eu), αλλά και πολλά έντυπα που έχουν καταπιαστεί με πολύ λεπτομέρεια με την στατιστικολογία του ποδοσφαίρου. 

Ειδικά για κάποιον δημοσιογράφο, που θα ήθελε να είναι ενήμερος για την ιστορία του σπορ διά μέσου των αριθμών αλλά και για το ιστορικό κάποιου ποδοσφαιριστή με τα στατιστικά επιτεύγματα του, είναι το "κλειδί" για την λεπτομερέστερη ανάγνωση του ποδοσφαίρου καθώς επίσης και την περισσότερο επιστημονική προσέγγιση του δημοφιλέστερου αθλήματος σε όλη τη γη. Πολλοί έχουν την εντύπωση πως τα στατιστικά του αθλήματος του ποδοσφαίρου είναι ο πιο καλύτερος τρόπος για να καταφέρεις να μπορέσεις να συγκρίνεις πολλές ομάδες μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Παρόλα αυτά όμως, είναι αρκετές οι φορές στις οποίες η επεξεργασία και η σύγκριση στατιστικών της τωρινής εποχής με κάποια παλιότερη δεν θα μπορούσε να είναι και ο ο πιο καλός τρόπος. Δεν θα μπορούσαμε για παράδειγμα σχετικά εύκολα να βάλουμε στο ζύγι μια παλιότερη δεκαετία με την τρέχουσα, αφού τα στοιχεία είναι ολότελα άλλα, αρχής γενομένης από τα μέλη των ομάδων που πλέον αποτελούνται από πολλούς ξένους παίκτες. 

Όσον αφορά δε, και τα οικονομικά δεδομένα, τα πράγματα και εκεί είναι άλλα, μιας και οι ισολογισμοί και τα χρήματα γενικά που δαπανούνται, αναλογικά είναι περισσότερα σε σύγκριση με πιο παλιές περιόδους. Τα συμπεράσματά μας θα ήταν παντελώς λανθασμένα αν επιχειρούσαμε να συγκρίνουμε παίκτες άλλων εποχών με αυτές που διανύουμε τώρα. Είναι σωστό τα στοιχεία να είναι παντελώς άλλα. Διαφορετική ήταν στα περισσότερα τα επίπεδα η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου προτού πολλά χρόνια, οπότε δεν θα ήταν δυνατόν ή μάλλον θα ήταν παντελώς άδικο να εισέλθουμε στην φιλοσοφία να συγκρίνουμε μεταξύ τους παίκτες άλλων ετών. 

Δεν είναι ψέμα ή υπερβολή αν θεωρήσουμε ότι το άθλημα του ποδοσφαίρου πια γίνεται να χαρακτηριστεί ως επιστήμη, άρα αναπόφευκτα και τα Στατιστικά Super League, αυτή την μοντέρνα εποχή θεωρούνται πιο αξιόπιστα και σίγουρα πιο επαγγελματικά. Ξεχωριστή είναι πια και η προσέγγιση από το μέρος των προπονητών, αφού οι ρυθμοί και οι ταχύτητες είναι πιο υψηλές και ειδικά σε διοργανώσεις και πρωταθλήματα πολύ υψηλού επιπέδου. 

Ως συμπέρασμα αλλά και ως επιστέγασμα της προσπάθειας των στατιστικολόγων του ποδοσφαίρου να θεωρούν τα στοιχεία αυτά ως θέσφατο για την μελέτη του σπορ, είναι γεγονός πως πάρα πολλοί είναι αυτοί που διαβάζουν με μεγάλη προσοχή τα στατιστικά και έχουν αναγάγει την παρουσία των αριθμών, σε απαραίτητο στοιχείο για την προσέγγιση του αθλήματος του ποδοσφαίρου.

No comments:

Post a Comment