Monday 8 December 2014

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ - Είναι απαραίτητο δεδομένο ή ένα απλό αρχείο;

Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους προσέγγισης του ποδοσφαίρου κατ' επέκταση, τόσο από τους διάφορους δημοσιογράφους όσο και από τους φίλους του αθλήματος αποτελεί η μελέτη και επεξεργασία των στατιστικών ποδοσφαίρου. Ένας "μπούσουλας" για κάθε ενδιαφερόμενο, και αφορά τόσο την επιμέρους μελέτη μίας γενικής εικόνας συγκεκριμένης ομάδας ή κάποιου παίκτη. Πολλές είναι οι σελίδες στο internet που έχουν τέτοια δεδομένα (π.χ. www.insports.eu) καθώς και εκδόσεις, που μπορεί ο καθένας να αναζητήσει στα βιβλιοπωλεία αλλά και στις σελίδες στο διαδίκτυο πώλησης βιβλίων. 

Το ποδόσφαιρο έχοντας τον τίτλο του πιο δημοφιλέστερου αθλήματος σε όλο το κόσμο, αποτελεί πηγή ανάγνωσης για αρκετούς και πόσο μάλλον για τους δημοσιογράφους που διά μέσου της στατιστικής και των αριθμών μπορούν να έχουν την επιλογή να είναι ενήμεροι τόσο για την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή καθόσο και για εκείνο του συλλόγου. Σίγουρα τα στατιστικά του αθλήματος του ποδοσφαίρου είναι για κάποιους ιδανικά για να διαβάσεις και να συγκρίνεις τις ομάδες στο βάθος των χρόνων, πάρα πολλές όμως είναι οι στιγμές που τα νούμερα δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την εικόνα. Έχοντας ως κριτήριο ότι τα περισσότερα τα πράγματα στην ζωή εξελίσσονται, έτσι ακριβώς και με το άθλημα του ποδοσφαίρου σε κάποια πράγματα είναι αρκετά δύσκολο ή καλύτερα ανώφελο να γίνει σύγκριση με πιο παλιά χρόνια. 

Τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά, καθώς πλέον λόγου χάρη και τα τμήματα των ομάδων με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών παικτών είναι πολύ διαφορετικά. Λάθος συμπεράσματα μπορούμε να έχουμε επίσης και για τους παίκτες αν θέλουμε να συγκρίνουμε τις παλαιότερες γενιές με τις σημερινές. Διαφορετικές εποχές τότε και διαφορετικές τώρα, οπότε πολύ άλλα είναι και τα στοιχεία που έχουμε να συγκρίνουμε. Διαφορετική ήταν σε όλα σχεδόν τα επίπεδα η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου πριν από πολλά έτη, οπότε δεν θα μπορούσαμε ή μάλλον θα ήταν τελείως άδικο να εισέλθουμε στην φιλοσοφία να κάνουμε σύγκριση μεταξύ τους ποδοσφαιριστές διαφορετικών περιόδων. 

Δεν είναι ψέμα ή υπερβολή αν θεωρήσουμε ότι το ποδόσφαιρο πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιστήμη, άρα αναπόφευκτα και τα Στατιστικά Super League, αυτή την πιο μοντέρνα εποχή θεωρούνται πιο αξιόπιστα και σαφώς πιο επαγγελματικά. Το άθλημα εξάλλου έχει αποκτήσει τεράστιες ταχύτητες, ενώ η προσέγγιση που πραγματοποιείται και από την πλευρά των προπονητών είναι τελείως ξεχωριστή και κυρίως σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις πολύ υψηλού επιπέδου, όπως το Μουντιάλ και το Τσάμπιονς Λιγκ. 

Όσοι έχουν να κάνουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με το ποδόσφαιρο, είναι βέβαιο ότι λαμβάνουν πιο πολύ υπόψιν τους την μελέτη των δεδομένων και των αριθμών, αφού αποτελούν κελιδί της επιτυχίας σε κάθε ομάδα. Αρκετές οι έρευνες που γίνονται, πολλοί οι στατιστιστικολόγοι που ασχολούνται με λεπτομέρεια και αρκετά εκείνα που στηρίζουν οι ομάδες στην μελέτη των στατιστικών δεδομένων του ποδοσφαίρου.

No comments:

Post a Comment