Monday 23 March 2015

Ποιες μπορεί να είναι οι τεχνικές για τις αναλύσεις αγώνων;

Η ανάλυση μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης καθώς επίσης λεπτομερέστερη ματιά στην κατάσταση των ομάδων, μπορεί να είναι από τα βασικότερα στοιχεία που έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το άθλημα. Η εν λόγω ανάλυση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Με μεγαλύτερη λεπτομέρεια θα αναλύσουμε παρακάτω τρεις από τους κυριότερους τρόπους 

Απλή παρακολούθηση ενός παιχνιδιού. 
Εύκολα συμπεράσματα μπορούν να βγουν βλέποντας ένα παιχνίδι είτε από το γήπεδο ως θεατής είτε από την τηλεόραση από το σπίτι. Άμεσα λοιπόν γίνεται οποιοσδήποτε να δημιουργήσει άποψη για το πως παίζει η κάθε ομάδα στο γήπεδο, την αγωνιστική διάθεση των αθλητών, καθώς ακόμα και τις τακτικές συμπεριφορές των κόουτς. Αρκετές στιγμές η ανάλυση αγώνα γίνεται είτε από απλούς οπαδούς είτε από επαγγελματίες . Με αυτόν τον τρόπο τα στοιχεία που βγαίνουν είναι άμεσα άρα κατά γενική ομολογία είναι πιο γρήγορη η πληροφόρηση εκείνου που βλέπει το ματς. 

Στατιστικά δεδομένα που μαζεύονται κατά την διάρκεια μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης.
Κατά την εξέλιξη μιας ποδοσφαιρικής συνάντησης μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα να συλλέξουμε πολλά και αρκετά χρήσιμα στατιστικά στοιχεία. Είθιστε η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή να ορίζει μία ορισμένη εταιρεία ως υπεύθυνη συλλογής και επεξεργασίας όλων των στατιστικών δεδομένων όλων των αγώνων ενός πρωταθλήματος για τις Αναλύσεις Αγώνων. Έτσι εκτός από τα βασικά δεδομένα όπως σκόρερ, κίτρινες και κόκκινες κάρτες μπορούμε εύκολα να έχουμε στην κατοχή μας για ανάγνωση και άλλα Στατιστικά Ποδοσφαίρου όπως φάουλ που κερδίθηκαν ή τα κόρνερ, κατοχή μπάλας, μέτρα που έτρεξε ο κάθε ποδοσφαιριστής ξεχωριστά και άλλα πολλά. 

Βίντεο-Αναλύσεις αγώνων 
Με το πέρασμα των ετών και την ραγδαία εξέλιξη των υπολογιστών, υπάρχει η δυνατότητα πλέον για λεπτομερέστερη παρακολούθηση και καλύτερη ανάλυση ποδοσφαιρικών συμπεριφορών, αφού έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ακόμα πιο πολλά προγράμματα και τρόπους. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως κύρια βάση τη χρήση των computer και φτιάχτηκαν έτσι ώστε να αναλύουν καλύτερα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών, με στόχο τα πιο ασφαλή συμπεράσματα για την απόδοση της ομάδας και πιο συγκεκριμένα των παικτών. Πια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας των ομάδων και ένα από τα πιο κύρια «κλειδιά» για τον κόουτς. Μπορούν μέσω της βιντεο-ανάλυσης να επισημανθούν πολύ ευκολότερα από κάποιον κόουτς οι αδυναμίες της ομάδας του, να σημειωθούν τα δυνατά στοιχεία, αλλά και να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την αγωνιστική ταυτότητα και αγωνιστική διάθεση του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Βασικό δεδομένο πέραν της ανάλυσης που μπορεί να κάνει ο κάθε προπονητής για την ομάδα του είναι και η ευκολία καλύτερης συλλογής δεδομένων και αποκοδικωποίησης της αντίπαλης ομάδας και παικτών αυτής. 

Σίγουρα στο τέλος για κλείσιμο αφήσαμε την πιο καλή και πιο αποδοτικότερη ανάλυση από όλες που δεν είναι άλλη από αυτή του κάθε φίλου του ποδοσφαίρου από τον καναπέ του σπιτιού του που μπορεί να μην την διακρίνει η αντικειμενικότητα σε κάθε περίπτωση όμως έχει την δικιά της αξία.

No comments:

Post a Comment