Tuesday 22 July 2014

Ποιες μπορεί να είναι οι τεχνικές για τις αναλύσεις αγώνων;

Η ανάλυση μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης καθώς και η λεπτομερέστερη ματιά στην απόδοση των συλλόγων, μπορεί να είναι από τα βασικότερα δεδομένα που έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από την πρώτη ακόμα στιγμή που ξεκίνησε το σπορ. Η εν λόγω ανάλυση θα μπορούσε να γίνει με ποικίλους τρόπους. Κάποιοι από τους κυριότερους από αυτούς αναλύουμε παρακάτω λεπτομερώς.

Απλή παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα

Αρκετά εύκολα στοιχεία θα μπορούσαν να βγουν βλέποντας ένα ματς είτε από το στάδιο ως θεατής είτε τηλεοπτικά από το σπίτι. Τάχυστα λοιπόν θα μπορούσε οποιοσδήποτε να δημιουργήσει ιδέα για το πως παίζει η κάθε ποδοσφαιρική ομάδα στο στάδιο, την διάθεση των αθλητών, καθώς επίσης και τις τακτικές οδηγίες των κόουτς. Συχνά αυτή η ανάλυση ποδοσφαιρικών αγώνων μπορεί να γίνει από φιλάθλους ή σπορτσκάστερ ραδιοφώνων ή σπορτσκάστερ τηλεοπτικών αναμεταδόσεων. Με αυτόν τον τρόπο τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι τάχυστα άρα κατά γενική ομολογία είναι γρηγορότερη η ενημέρωση αυτού που βλέπει το ματς.

Κατά την εξέλιξη ενός αγώνα οι διάφορες σημειώσεις που κρατάνε οι αναλυτές.

Οι σημειώσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτως ώστε να δοθούν οι απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το σπορ και τους 2 αντιπάλους (κατοχή μπάλας, φάουλ που κερδίθηκαν, κόρνερ για κάθε ομάδα, λάθη, επιτυχείς πάσες, στατιστικά ποδοσφαίρου κ.α.). Οι αναλύσεις αγώνων υλοποιούνται από διάφορες στατιστικές υπηρεσίες που έχουν επωμιστεί αυτό το έργο από την διοργανώτρια αρχή. Μπορούμε εύκολα να έχουμε καλύτερη εικόνα και πιο ολοκληρωμένη τόσο για τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά όσο και για όλη την ποδοσφαιρική ομάδα.

Αναλύσεις ποδοσφαιρικών αγώνων μέσω επεξεργασίας video

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του οποιοδήποτε προπονητή αποτελεί σίγουρα η βίντεο ανάλυση. Με αυτήν την εξέλιξη της επιστήμης σημαντικά αποτελέσματα είναι δυνατόν να επιτευχθούν μέσου της στατιστικής και τεχνικής ανάλυσης με την χρήση computer και κατάλληλων εφαρμογών. Είναι σίγουρο πως η εικόνα που διαμορφώνει κάποιος κόουτς για κάποιον αθλητή έχει τη δυνατότητα να βασιστεί σε πολλούς παράγοντες.

Με την βιντεο-ανάλυση έχουμε την βελτίωση των ποδοσφαιριστών μέσα από οπτικά δεδομένα, όπως τα στησίματα των άλλων ποδοσφαιριστών σε κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα. Δίνεται η δυνατότητα τόσο σε κάποιον ποδοσφαιριστή όσο και για τον κόουτς του συλλόγου να έχουν καλύτερη εικόνα του εαυτού τους άρα και μεγαλώνει έτσι κατά κάποιον τρόπο και το κίνητρο τους. Από τη πλευρά του κόουτς, η χρήση της βιντεο-ανάλυσης έχει την ικανότητα να αυξήσει την αποδοτικότητα του καθώς μπορεί να βρει αδυναμίες της ίδιας του της ομάδας τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο με πρόθεση να γίνει επιπρόσθετα καθορισμός των προπονητικών και αγωνιστικών στόχων του συλλόγου. Η παρακολούθηση του αντιπάλου είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ο προπονητής χρειάζεται οπωσδήποτε να έχει ο ίδιος άποψη για τους ποδοσφαισριστές της αντίπαλης ομάδας και να έχει ολοκληρωμένη άποψη των τακτικών και αγωνιστικών συμπεριφορών τους.

Για το φινάλε αφήσαμε την αγαπημένη ανάλυση αγώνων των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ανάλυση του..."προπονητή της πολυθρόνας"...Μπορεί να μην διακρίνεται η αντικειμενικότητα , σε κάθε περίπτωση όμως αφήνει μια γλυκιά γεύση...
Περισσότερα για το Πάμε Στοίχημα Προγνωστικά

No comments:

Post a Comment