Tuesday 1 July 2014

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ - Είναι απαραίτητο στοιχείο ή ένα απλό αρχείο;

Η μελέτη των στατιστικών δεδομένων του ποδοσφαίρου συνιστά έναν από τους πιο ξακουστούς τρόπους προσέγγισης του ποδοσφαίρου, τόσο από τους διάφορους δημοσιογράφους, όσο και από τους λάτρεις του αθλήματος. Ένας "μπούσουλας" για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, και αφορά τόσο την επιμέρους επεξεργασία μίας γενικής εικόνας κάποιας συγκεκριμένης ομάδας ή ενός ποδοσφαιριστή. Αρκετές είναι οι σελίδες στο internet που έχουν τέτοια δεδομένα (π.χ. www.insports.eu) αλλά και εκδόσεις, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να ψάξει στα βιβλιοπωλεία αλλά και στις σελίδες στο ιντερνετ πώλησης βιβλίων. 

Δεν θα μπορούσε να είναι υπερβολή να λέγαμε ότι το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα όλου του πλανήτη. Έτσι αναπόφευκτα και πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται με αυτό ή είναι γύρω από αυτό. Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι πλέον με την βοήθεια της στατιστικής έχουν την δυνατότητα να είναι ενήμεροι για πολλά διάφορα στοιχεία όπως λόγου χάρη το ιστορικό ενός ποδοσφαιριστή. Φυσικά τα στατιστικά δεδομένα του αθλήματος του ποδοσφαίρου είναι για πάρα πολλούς ιδανικά για να διαβάσεις και να μπορέσεις να συγκρίνεις τις ομάδες στο βάθος των χρόνων, πολλές όμως είναι οι στιγμές που τα νούμερα δεν αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα. Έχοντας ως βασική αρχή ότι όλα τα θέματα στην ζωή εξελίσσονται, έτσι ακριβώς και με το ποδόσφαιρο σε κάποια θέματα είναι πολύ δύσκολο ή καλύτερα ανώφελο να γίνεται σύγκριση με πιο παλιά έτη. Τα στοιχεία πλέον είναι άλλα, καθώς πλέον για παράδειγμα και τα τμήματα των συλλόγων με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών παικτών είναι άλλα. 

Τα συμπεράσματά μας θα ήταν εξ ολοκλήρου λάθος αν επιχειρούσαμε να συγκρίνουμε ποδοσφαιριστές άλλων εποχών με αυτές που είμαστε τώρα. Είναι σωστό τα δεδομένα να είναι τελείως άλλα. Δεν θα ήταν δυνατόν σε καμιά περίπτωση να επιχειρήσουμε να κάνουμε σύγκριση τον Μαραντόνα ή τον Πελέ για παράδειγμα με άλλους αξιόλογους ποδοσφαιριστές της εποχής μας όπως τον Μέσι ή τον Ρονάλντο, αφού γενικά το ποδόσφαιρο, η ανάπτυξη του, η προσέγγιση των προπονητών, τα οικονομικά στοιχεία, ο επαγγελματισμός και όλη του φιλοσοφία ήταν πολύ αλλιώς εκείνη την εποχή. 

Στη μοντέρνα εποχή, τα Στατιστικά του ποδοσφαίρου μπορούν να θεωρούνται πιο "αξιόπιστα" σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες και σαφώς πιο αντικειμενικά όσον αφορά το επίπεδο του σπορ. Το ποδόσφαιρο έχοντας γίνει πιο γρήγορο και με περισσότερο θέαμα με μεγάλες ταχύτητες και ιδίως σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου, θα μπορούσε πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί μέσα από την μελέτη των ειδικών και ως επιστήμη. 

Πάρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν αναγάγει την παρουσία των στατιστικών ως απαραίτητο στοιχείο για την ανάγνωση του αθλήματος του ποδοσφαίρου, οπότε ανάλογες είναι και οι προσπάθειες διάφορων στατιστικολόγων για την καλύτερη και λεπτομερέστατη ανάλυση των δεδομένων.

No comments:

Post a Comment